De Omgeving

Het département Dordogne(24) ook wel bekend als de Périgord heeft in de zomer een nagenoeg subtropisch klimaat met veel zonneschijn en weinig regen. Het is rijk aan bossen, meren, rivieren, kastelen en de mooiste préhistorische grotten van Europa.

St. Julien-de-Lampon is een klein gezellig dorpje, gelegen aan de rivier de Dordogne met ongeveer 650 inwoners. Het dorp heeft vrijwel alle basisvoorzieningen zoals: een bakker, slager, een supermarktje, een café-restaurant, een kapster, een apotheek, een arts, een tandarts, postkantoor, pinautomaat en een wasserij.
Bij de brug over de rivier is de VVV gevestigd. Op donderdagochtend is er de weekmarkt.
Vanaf het huis is het lopend 5 minuten naar de rivier, 8 minuten naar Le Boulanger voor onder meer vers stokbrood.

dordogne van boven met rechts in het midden wajoet
De rivier de Dordogne biedt prima watersportmogelijkheden, vooral kanovaren is erg populair. St. Julien-de-Lampon heeft zelf een aantal tennisbanen.
In Souillac op 15 km is een golfbaan(18 holes).

dordogne vanaf de brug gezien


In de omgeving is voor natuurliefhebbers van alles te beleven. U kunt er eindeloos wandelen door de prachtige bossen, verkoeling zoeken in de rivier de Dordogne, op zoektocht gaan naar ruïnes en grotten, oude karakteristieke dorpjes bekijken en genieten van schitterende vergezichten.
Ook op recreatief en cultureel gebied heeft de omgeving u veel te bieden.

Historische stadjes
Op 17 km ligt het schitterend gerestaureerde middeleeuwse stadje Sarlat. Het heeft vele restaurantjes, steegjes, terrassen en culturele activiteiten, zoals straattheater en exposities.

De zaterdagochtendmarkt in het oude stadscentrum van Sarlat is zeker een bezoek waard.

Vanuit het huis is Sarlat, evenals Souillac via een schitterend, op een oude spoorbaan, aangelegd fietspad (piste cyclable) te bereiken.
Het vestingstadje Domme geeft u een schitterend uitzicht over de Dordognevallei.
In village le Bournat in Le Bugue, bevindt zich een openlucht museum met o.a. een boerderij, huis, school, winkel, zaagmolen, kostuums, gebruiksvoorwerpen en gereedschappen en machines die een indruk geven van het leven in de voorgaande eeuwen.
Het prachtig tegen de rotsen gebouwde Rocamadour is vooral beroemd als bedevaartsoord.
La Roque Gageac is bekend als één van de meest pittoreske dorpjes van Frankrijk.
Les Eyzies-de-Tajac is een kleine plaats in de Périgord Noir, het ligt aan de rivier de Vézère, een zijrivier van de Dordogne. In en rond dit plaatsje zijn talloze prehistorische grotten.
Souillac, met zijn Byzantijnse koepelkerk, de markt op vrijdag en verschillende culturele festivals is ook zeker de moeite waard.

Kastelen
Wanneer u geïnteresseerd bent in kastelen komt u in de Dordognestreek zeker aan uw trekken.
Er zijn er talloze, o.m. het vlakbij gelegen Château Fénelon in Sainte Mondane en Château Les Milandes, beroemd geworden door Josephine Baker.

Andere mooie kastelen zijn: Château Hautefort, Château Beynac, Château Castelnaud.


Grotten
Bezienswaardig zijn de talrijke prehistorische grotten.

De beroemdste is die van Lascaux II, u kunt hier de replica van de echte grot van Lascaux bezoeken.

Grotte de Rouffignac heeft meer dan 250 rotstekeningen, de entree is met een elektrisch treintje. Grotte de Cougnac is ook bekend om zijn vele rotstekeningen.
Roc St. Christophe, heeft de grootste overhangende rotsspleet in Europa.

Grotten met druipstenen zijn onder andere: Grotte du Grand Roc, Grotte de Cougnac, Grotte de Domme en Gouffre de Padirac, u kunt hier varen op een ondergrondse zijrivier van de Dordogne.

Tuinen
Tuinen om te bezichtigen zijn: Les jardins d’eaux in Carsac, Jardins de Cadiot bij Carlux,
Jardins d’Eyrignac, de kasteeltuinen bij Chateau Hautefort en Les jardins de Marqueyssac.

Meer naar het zuiden, in het departement de Lot (46), ligt de stad Cahors.

Met zijn oude stadsgedeelten en zijn Pont Valentré, is deze stad zeker een bezoek waard. Ook is de regio Cahors beroemd om zijn voortreffelijke wijnen, veel wijnkelders zijn open gesteld voor het publiek.